WAŻNE

Z "zajączkiem" w Internacie

12 kwietnia 2022 roku mieliśmy zaszczyt gościć w Internacie SOSW pana Wicestarostę - Mateusza Sierońskiego oraz pana Dyrektora PCPR w Giżycku - Zbigniewa Piestrzyńskiego. Nasi wychowankowie otrzymali z rąk gości przysłowiowego "zajączka" na Święta Wielkanocne. Wizyta wzbudziła wiele emocji. Wychowankowie serdecznie dziękują za pamięć oraz bogate paczki okolicznościowe


 

Impreza walentynkowa w Internacie

14 lutego 2022 roku w internacie odbyła się impreza walentynkowa. Przygotowania rozpoczęły się już w ubiegłym tygodniu. Powstała foto ? ramka, upieczone zostały ? pierniczki w kształcie ♥️ serduszek, a także udekorowano świetlicę wprowadzając mieszkańców internatu w walentynkowy ? klimat. W dniu Świętego Walentego nie zabrakło licznych konkurencji, które wszystkich rozbawiły i niejednego zaskoczyły ?


 

Wychowankowie internatu na Wieży Ciśnień

Mimo niesprzyjającej aury 23 września 2021 roku wychowankowie internatu wybrali się razem z wychowawcami: p.Anetą Kępka, p. Pauliną Maksymowicz i p. Dorotą Wasilewską na wycieczkę na Wieżę Ciśnień. Wszyscy aktywnie spędzili czas poznając poprzez zabawę miasto i jego historię. Wychowankowie zostali podzieleni na grupy, po czym otrzymali komplety zadań do wykonania. Nagrodą za rzetelną pracę był słodki poczęstunek.


Spotkanie opłatkowe

16 grudnia 2021 r. w internacie SOSW odbyło się spotkanie opłatkowe. Na wspólnej uroczystej kolacji podawane były tradycyjne wigilijne potrawy. Wieczór zakończyliśmy wspólnym śpiewaniem kolęd i pastorałek. 


 

W Chlebowym Domu

     17 maja 2017 roku wychowankowie Internatu Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego razem z panią Anną Włodkowską i panią Anetą Kępką udali się do Chlebowego Domku na warsztaty z zakresu własnoręcznego wypiekania chleba: „od ziarenka do bochenka”. Podczas zajęć praktycznych dzieci własnoręcznie zrobiły ciasto drożdżowe, uformowały ekologiczne wypieki, a także z zaciekawieniem śledziły cały proces powstania smacznego pieczywa. Dodatkową atrakcją było obejrzenie zabytkowych sprzętów znajdujących się w gospodarstwie oraz nakarmienie zwierząt zmielonym przez siebie ziarnem. Wspólna degustacja upieczonego ekologicznie pieczywa oraz poczęstunek przygotowany przez gospodarzy były elementem kończącym warsztaty. Wychowankowie otrzymali pamiątkowe certyfikaty, zadowoleni podziękowali organizatorom zajęć za przekazanie istotnej wiedzy dotyczącej promowania zdrowego i ekologicznego stylu życia.