WAŻNE

Podsumowanie realizacji innowacji pedagogicznej „Starsi- młodszym. Przygotowujemy pomoce terapeutyczne”

Kończy się rok szkolny, a wraz z nim kończy się realizacja innowacji pedagogicznej „Starsi- młodszym. Przygotowujemy pomoce terapeutyczne”.
Uczniowie Zespołu Edukacyjnego „H” i „E” Szkoły Przysposabiającej do Pracy w ramach zajęć przysposobienia do pracy w zakresie prac biurowych przygotowali kreatywne pomoce terapeutyczne dla dzieci z przedszkola i klas młodszych w SOSW. Doskonalenie umiejętności biurowych takich jak: obsługa drukarki, laminarki, bindownicy, gilotyny do cięcia papieru przyczyniły się do powstania atrakcyjnych pomocy terapeutycznych. Doskonaląc umiejętności posługiwania się komputerem uczniowie tworzyli gry dydaktyczne z wykorzystaniem platformy Canva. Te własnoręcznie przygotowane niespodzianki sprawiły wiele radości naszym przedszkolakom. Starsi uczniowie poczuli satysfakcję, że ich praca jest użyteczna i przyczynia się do rozwoju młodszych kolegów.


 

II Mazurskie Igrzyska Wspinaczkowe

31 maja br. 35 uczniów uczestniczyło w II Mazurskich Igrzyskach Wspinaczkowych organizowanych przez Wspinaczkowy Klub Sportowy "Piżmakowe Wiewióry" . 
Impreza odbyła się w Lesie miejskim. 
Dodatkowo tego dnia wszyscy uczniowie świętowali nadchodzący Miedzynarodowy Dzień Dziecka.
Było wiele atrakcji: malowanie twarzy, rzut do celu, bieg w workach zorganizowane przez Hufiec ZHP Giżycko, a także ognisko z kiełbaskami.


 

"Historia w gotowaniu zapisana" - trzeci dzień realizacji projektu

24 maja 2023 uczniowie szkół zawodowych z Giżycka i Alytusa tworzyli w Alytaus profesinio rengimo centras chłodnik, roladki drobiowe i rogaliki z jabłkami zgodnie z tradycyjnymi litewskimi recepturami. Największe wrażenie wywarły na polskich uczestnikach roladki drobiowe. Ich przygotowanie wymagało nie lada umiejętności  kulinarnych oraz estetycznych, gdyż podane zostały iście po królewsku. Po zajęciach w szkolnej kuchni, uczestnicy projektu "Historia w gotowaniu zapisana", finansowanego przez Polsko - Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży, wzięli udział w warsztatach dot. tradycyjnej potrawy litewskiej - kibinów. Jest to specjał karaimski, rodzaj pieroga faszerowanego najczęściej mięsem. Po warsztatach przyszedł czas na zwiedzanie Alytusa.


 

"Historia w gotowaniu zapisana" - czwarty dzień realizacji projektu

Ostatniego dnia (25.05.2023) projektu "Historia w gotowaniu zapisana" uczniowie obu szkół przygotowali placki po zbójnicku i szarlotkę z lodami waniliowymi, według polskich przepisów oraz sałatkę z tuńczykiem w roli głównej na wzór tradycji litewskiej. Szarlotką i sałatką przywitali zaproszonych gości - Panie: Małgorzatę Czopińską (dyrektora Powistowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych w Giżycku), Annę Kryczkę (starszego referenta PZOSiPO w Giżycku), Edytę Augustyniak (wicedyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Giżycku) oraz Pana Vytautasa Zubrasa (dyrektora Alytaus profesino rengimo centras). Podczas niniejszego spotkania rozmawiali o przebiegu i efektach projektu. Przedstawili też zebranym prezentację multimedialną dot. zakończonych właśnie warsztatów kulinarnych. Po dyskusji, w oficjalnej części spotkania, otrzymali certyfikaty i drobne upominki od organizatorów projektu. Po wszystkim przyszedł czas na wspólne zdjęcia i pożegnania. To był intensywnie i dobrze spędzony czas.
Projekt finansowany ze środków Polsko - Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży.


 

"Historia w gotowaniu zapisana" - drugi dzień realizacji projektu

Drugi dzień (23.05.2023) projektu "Historia w gotowaniu zapisana" należała do młodzieży polskiej. Uczniowie SOSW z Giżycka uczyli podopiecznych z Alytaus profesinio rengimo centras gotowania zupy zwanej zarzucajką. To pochodząca z Mazowsza mało znana strawa wracająca w ostatnim czasie do łask kucharzy. Coś pomiędzy góralską kwaśnicą, a północnym kapuśniakiem. Do tego młodzież z obu krajów lepiła i gotowała tradycyjne pierogi z grzybami. Na koniec była prawdziwa uczta: deser lodowy z gorącymi malinami, bitą śmietaną i gorzką czekoladą. Pycha! Po zajęciach kulinarnych odbyły się zajęcia z edukacji ekologicznej dot. pszczół i miodów. Po zajęciach "szkolnych" udaliśmy się też do muzeum, gdzie metal i kamień przemieniono w prawdziwe dzieła sztuki. Projekt finansowany z Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży .


 

Obchody Dnia Ziemi

17.05.2023 r. W RAMACH OBCHODÓW DNIA ZIEMI UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY BRANŻOWEJ UCZESTNICZYLI W AKCJI SPRZĄTANIA BRZEGU JEZIORA NIEGOCIN. W TRAKCIE KRÓTKIEGO CZASU ZEBRALI SPORO ŚMIECI, KTÓRE JUŻ NIE BĘDĄ ZALEGAĆ NAD BRZEGIEM.


 

Polsko - litewski projekt "Historia w gotowaniu zapisana"

22 maja 2023 r. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia Nr 2 w Giżycku, kształcący się w zawodzie: pracownik pomocniczy gastronomii, rozpoczęli, wraz z rówieśnikami z ???????? Litwy, realizację projektu "Historia w gotowaniu zapisana". W Alytaus profesinio rengimo centras , pod opieką Pań: Alicji Śmierskiej i Anny Górskiej oraz litewskich nauczycielek zawodu, uczyli się sporządzać tradycyjne cepeliny. Doświadczyli wielu wrażeń i poznali sporo interesujących pomysłów na realizację kulinarnych przedsięwzięć. To był trochę męczący, ale i kreatywnie spędzony dzień.
Projekt finansowany w ramach Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży